Pokrzywa zwyczyjna - (urtica dioica)

Pokrzywa zwyczajnaPokrzywa jest ogólnie znana. Dla większości z nas to poprostu uciążliwy chwast.

Pokrzywa jest niestety rośliną niedocenianą. Niewielu z nas wie, że jest ona jedną z najcenniejszych roślin leczniczych, jakie znamy w ziołolecznictwie.

Wszystkie części pokrzywy, poczynając od korzeni, poprzez łodygi i liście aż po kwiaty, posiadają właściwości lecznicze.

Pokrzywa jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera ona również żelazo, magnez, wapń i krzem.

 

Właściwości pokrzywy:

Pokrzywa ma właściwości moczopędne, dlatego pomaga w przypadku zapalenia dróg moczowych oraz działa oczyszczająco i detoksykująco na cały organizm. Do właściwości leczniczych pokrzywy zaliczamy również pozytywny wpływ na produkcję czerwonych krwinek w organizmie, dzięki temu pokrzywa jest skutecznie stosowana w leczeniu anemii.

Korzystny wpływ ma pokrzwa również w przypadku stanów znużenia i wyczerpania spowodowanych brakiem żelaza lub magnezu oraz przy dolegliwościach układu trawienia. Właściwości pokrzywy są naprawdę nieocenione. Zewnętrznie stosowana jest przy bólach reumatycznych oraz różnych chorobach skóry. Nalewka z pokrzywy jest świetnym i naturalnym środkiem na porost włosów, usuwa łupież i powoduje, że skóra głowy jest czysta, włosy są puszyste, gęste, sprężyste i o pięknym połysku.

Pokrzywę można też skutecznie stosować w ogrodnictwie jako naturalny środek do tępienia szkodników w ogrodzie. Do tego celu należy dużą ilość pokrzyw namoczyć w wodzie i pozostawić na dłuższy czas do wyługowania. Następnie tę pokrzywową wodą należy podlewać wszystkie rośliny w ogrodzie, które w ten sposób są chronione przed szkodnikami.

 

Nalewka z pokrzywy – przepis na piękne włosy

Przygotowanie:

Korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią dokładnie umyć, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę. Zawartość zalać 40° wódką, przy czym uważać, żeby korzenie pokrzywy były w całości zakryte wódką. Pozostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach nalewka z pokrzywy jest gotowa do użytku.

Stosowanie:

Codziennie masować nalewką skórę głowy.

 

Sałatka z pokrzywy – przepis kulinarny

100g modych liści pokrzywy

2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

1 łyżeczkę soku z cytryny

Sól i cukier do smaku

1 łyżkę stołową drobno pokrojonej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Liście pokrzywy dokładnie umyć i namoczyć w zimnej wodzie na 15 min.

Liście odsączyć z wody i drobno pokroi?. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Jogurt, sok z cytryny sól i cukier wymieszać ze sobą i tak powstałym sosem polać sałatkę.

 

Zupa z pokrzyw – przepis kulinarny

1 łyżka stołowa masła

1 mała cebula

250g młodych liści pokrzywy

1l wywaru z warzyw

2 średniej wielkości ziemniaki

1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka oregano (świeży lub suszony)

Sól i pieprz i śmietana do smaku

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na maśle.

Liście pokrzywy dokładnie umyć, osączyć z wody a następnie drobno posiekać.

Posiekaną pokrzywę dodać do cebuli, i zalać wywarem z warzyw. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, koncentrat pomidorowy i oregano.

Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 20min. Dodać sól i pieprz do smaku. Zabielić śmietaną.