Mniszek lekarski, mlecz – (taraxacum officiale)

Mniszek lekarskiMniszek lekarski znany również pod nazwami: „mniszek pospolity“, „mlecz lekarski“, „lwi ząb“, „męska stałość“ oraz „dmuchawiec“.

W kwietniu i maju pokrywa wszystkie miedze, łąki i trawniki żółtym dywanem kwiatów.

W ogrodnictwie mniszek lekarski uważany jest za bardzo uciążliwy i trudny do usunięcia chwast, natomiast w ziołolecznictwie jako cenna roślina lecznicza.

Liście mniszka należy zbierać przed kwitnieniem, korzenie wiosną lub jesienią. Młode liście mniszka są delikatne w smaku i są świetnym dodatkiem do sałatek wiosennych.

Z korzeni mleczu można natomiast zrobić np. herbatę. Także kwiaty mniszka mają cenne właściwości lecznicze i można z nich przyrządzić smaczny syrop znany również jako miodek majowy.

 

DmuchawiecWłaściwości mniszka lekarskiego:

Główne właściwości lecznicze mniszka to pomoc przy schorzeniach układu żółciowego i przy schorzeniach wątroby. Stosowany jest również przy leczeniu miażdzycy, cukrzycy, otyłości, różnych problemów skórnych jak liszaje, wysypki i trądzik.

Mniszek ma działanie oczyszczające krew, pobudza pracę nerek, zmuszając je do wydalania toksyn, wspomaga trawienie, działa napotnie i moczopędnie, podnosi odporność organizmu, ma istotne znaczenie w leczeniu chorób przemiany materii oraz pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Już od dawna mniszek stosowany był również do celów kosmetycznych. Wywar uzyskany przez zaparzenie ziela i korzeni mniszka stosowano jako środek do pielęgnacji oczu i mycia twarzy. 

Ciekawe przepisy: