instrukcje

Depilacja cukrowa – instrukcja przygotowania pasty cukrowej

  1. Przygotuj składniki potrzebne do przygotowania pasty cukrowej; Cukier, kwas cytrynowy, odpowiedni garnek i łyżkę do mieszania.
  2. Jeżeli chcesz użyć do tego celu sok z cytryny – wyciśnij odpowiednią ilość
  3. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu.
  4. Mieszaj i obserwuj pastę. Po upływie ok. 10 min. pasta cukrowa przybiera kolor bursztynowy.
  5. Zrób próbę: Weź odrobinę pasty cukrowej na łyżkę i wkropl do szklanki z wodą.
    Jeżeli kropla pasty cukrowej się skrystalizuje, należy ją dalej podgrzewać, jeżeli nie, zrób następną próbę: kroplę pasty cukrowej wkropl na talerzyk, odczekaj chwilkę, aż ostygnie a następnie dokładnie zbadaj.

Depilacja cukrowa – sposób użycia pasty cukrowej

  1. Procedurę depilacji cukrowej zaczynamy od oczyszczenia skóry z martwego naskórka i tłuszczów.
  2. Pastę cukrową w pojemniku podgrzewamy np. suszarką.
  3. Pobieramy z pojemnika niewielką ilość pasty i ugniatamy w palcach, aż będzie jednolicie plastyczna i zmieni swój kolor na matowy.
  4. Pastę cukrową nakładamy na skrórę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosów, kilkakrotnie wygładzając pastę, aby się lepiej połączyła z włosami.
  5. Przykładając palec do końca nałożonej pasty, szybkim ruchem zrywamy ją ze skóry pod włos.
  6. Ponownie ugniatamy pastę, nakładamy i zrywamy.
Subskrybuje zawartość