zioła i przyprawy w kuchni

Imbir lekarski (Zingiber officinale)

imbir lekarskiImbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, przyprawowych i leczniczych. Imbir rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym, obecnie nie występuje już w stanie dzikim i uprawiany jest w takich krajach jak Indie, Indonesia, Wietnam, Chiny, Japonia oraz Nigeria. Pierwotnie miejsce pochodzenia imbiru nie jest dokładnie znane.

Imbir jest rośliną wieloletnią osiągającą 50 do ponad 100 cm wysokości. Grube łodygi i lancetowate liście imbiru przypominają swoim wyglądem nieco trzcinę i wyratają z kłącza, które rośnie poziomo w ziemi.

Cząber ogrodowy (Satureja hortensis)

Cząber ogrodowy to ziele, które było znane i cenione już w starożytnym Rzymie. Cząber wywodzi się prawdopodobnie z zachodniej i centralnej Azji, skąd rozprzestrzenił się we wschodnich rejonach obszaru śródziemnomorskiego. Dziś cząber jest przyprawą uprawianą we wszystkich krajach południowoeuropejskich, Bliskim Wschodzie, krajach arabskich oraz w Iranie, gdzie oprócz cząbru ogrodowego występują też inne gatunki tego ziela.
Cząber nadaje się również do uprawy w doniczce, lubi on ciepłe i nasłonecznione miejsce.

Cząber ogrodowy to ziele jednoroczne o wysokości 20-30 cm, lancetowatych liściach i drobnych, białych lub różowych kwiatach, kwitnie od czerwca do września. 

 

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)

czosnek niedźwiedziCzosnek niedźwiedzi jest jednym z dziko rosnących ziół, pojawiających się bardzo wcześnie w ciągu roku. Już w marcu można znaleźć młode, delikatne listki czosnku niedźwiedziego. Lancetowate, podobne do konwalii wyrastają z cebulki o podłużnym kształcie.

Czosnek niedźwiedzi łatwo jest jednak odróżnić od toksycznych liści konwalii. Posiada on bowiem bardzo charakterystyczny zapach czosnku, szczególnie po przełamaniu lub roztarciu liścia.

Czosnek pospolity (Allium sativum)

czosnekCzosnek pospolity znany nam jako czosnek jest to bylina rosnąca do wysokości ok. 80 cm wykształcająca cebulę podziemną zwaną powszechnie „główką”, która składa się z pojedyńczych cebulek zwanych ząbkami.

Czosnek jest jednocześnie warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą. Pochodzi z Azji Środkowej, gdzie uprawiany był już ok. 5.000 lat temu przede wszystkim w celach leczniczych.  Swą popularność już w starożytnym Egipcie, Syrii, Rzymie i Grecji zawdzięcza czosnek miedzy innymi swoim właściwościom bakteriobójczym.

 

Sól

sólGłównym składnikiem soli kuchennej jest chlorek sodu, czyli NaCl oraz w niewielkich ilościach inne sole mineralne. Każda sól smakuje odrobinę inaczej w zależności od miejsca pochodenia i zawartości poszczególnych soli mineralnych.

Sól kamienna - czyli skała osadowa, powstała poprzez odparowanie wód w różnych rejonach świata, posiadającą barwę białą, przezroczystą do pomarańczowej z odcieniem czerwieni;

Sól warzona – sól oczyszczona, zawierająca 99% chlorku sodu i pozbawiona prawie całkiem soli mineralnych. Jest ona bardziej słona niż sól kamienna.

Kminek zwyczajny (Carum carvil)

Kminek zwyczajnyKminek zwyczajny jest rośliną dwuletnią, osiągającą wysokość do około 80 cm. Rośnie on i rozwija się najlepiej w strefach słonecznych ale jednocześnie klimatycznie nieco chłodnych.

Kminek należy do rodziny selerowatych i jest między innymi spokrewniony z koperkiem i anyżem. W Polsce kminek zwyczajny jest rośliną popularną występującą w postaci dzikiej, rosnąc na miedzach, łąkach i przydrożach. 

Kminek zwyczajny jest jedną z najstarszych przypraw stosowanych w kuchni. Znany był on już kucharzom w starożytnym Egipcie jak również naszym słowiańskim przodkom.

Anyż (pimpinella anisum)

anyżAnyż pochodzi z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest przede wszystkim w południowej i południowowschodniej części Europy, w północnej Afryce i Azji a także  w środkowej i północnej Ameryce.

Już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecjii anyż był znany i ceniony jako roślina lecznicza oraz przyprawa kuchenna. Najstarsze przepisy kulinarne zawierające anyż pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa. Poprzez Rzymskie Legiony anyż dotarł do północnych Alp, a we wczesnym Średniowieczu znany był już prawie w całej Europie.

Szafran (crocus sativus)

SzafranSzafran jest najdroższą przyprawą świata. Szafran uzyskuje się z pojedyńczo zbieranych znamion słupków kwiatowych szafranu siewnego (krokusa uprawnego).

Aby uzyskać Kilogram tej przyprawy potrzeba zebrać 150.000 do 200.000 kwiatów Zbiór szafranu jest wykonywany wyłącznie ręcznie. Wprawiony zbieracz zbiera ok. 60 do 80 gram dziennie.

Szafran znany był już w antycznej Grecji jako luksusowa przyprawa oraz jako środek leczniczy i pielęgnacyjny. Szafran jest przyprawą bardzo szeroko rozpowszechnioną w kuchni arabskiej i kuchni perskiej.

Subskrybuje zawartość