Orzechówka

Nalewka orzechówka - przepis

4 zielone, niedojrzałe włoskie orzechy

1l wódki 45º

20g cukru

 

Przygotowanie:

Zielone orzechy włoskie, w kórych nie ukształtowała się jeszcze twarda skorupa, drobno pokroić wraz z zieloną zewnętrzną ?łupiną i wsypać do szklanego naczynia. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i pozostawić na 3-4 tygodnie (nalewka otrzymuje ciemnobrunaty kolor). Po tym czasie zlać nalewkę znad orzechów, przefiltrować i zamknąć szczelnie w innym naczyniu. Pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić jeszcze na 2 tygodnie do rozpuszczenia cukru. Wytworzony syrop cukrowy przefiltrować i zlać do naczynia z poprzednio przefiltrowaną nalewką, wymieszać i pozostawić w spokoju do sklarowania. Sklarowaną nalewkę jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek, w których nalewka będzie przechowywana.

Orzechówka bardzo skutecznie działa na niestrawność.

 

przepisy na inne domowe nalewki