Nalewka z imbiru - imbirówka

Przepis na nalewkę z imbiru - imbirówka

200g świeżego korzenia imbiru
2 goździki (najlepiej zmielone)
ok. 20 nitek safranu
szczypta mielonej gałi muszkatałowej
10g cynamonu
sok z 2 cytryn
500g miodu (najlepiej spadziowego)
2l wódki 70º - pół na pół spirytus 95º i wódka 45º

 

Przygotowanie:
Korzeń imbiru obrać i drobniutko pokroić lub utrzeć na tarce. Tak przygotowany imbir włożyć do dużego słoja lub gąsiorka. Dodać goździki, safran, gałkę muszkatałową, cynamon, sok z cytryn oraz miód. Wszystkie składniki zalać wódką i zamknąć szczelnie naczynie. Odstawić w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsać naczyniem.
Po upływie tygodnia nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Nalewkę leżakować w ciemnym miejscu co najmniej 6 miesięcy.

 

przepisy na inne domowe nalewki