Nalewka z suszonych śliwek

ilość jednostek zawartości
litr
czas przygotowania1 godzina
Kategorie potrawnalewki domowe napoje

opis

Tradycyjna wytrawna nalewka

składniki

500gsuszone śliwki (drobno pokroić, ew. usunąć pestki)
1lwódka (45°)
1⁄2lspirytus (95°)
1⁄2lwoda (przegotowana)

sposób przyrządzenia

Drobno pokrojone suszone śliwki wsypać do dużego szklanego słoja lub gąsiorka, zalać wódką i spirytusem a następnie szczelnie zamknąć. Pozostawić do maceracji 4-6 tygodni. Od czasu do czasu wstrząsać naczyniem. Po upływie tego czasu zlać nalewkę znad śliwek i przefiltrować. Pozostałe w naczyniu śliwki zalać przegotowaną i ostudzoną wodą i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach wodę przefiltrować i połączyć z uprzednio przefiltrowaną nalewką. Wymieszać i postawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać nalewkę znad osadu, który pozostał na dnie naczynia. Przefiltrować raz jeszcze i przelać do butelek, w których nalewka będzie przechowywana. Nalewkę leżakować co najmniej 6 miesięcy