Nalewka anyżowa (anyżówka)

Nalewka anyżowa (anyżówka) - Przepis

Anyżówka działa rozkurczająco na ściany żołądka i jelit, eliminuje wiele dolegliwości układu trawiennego. Nalewka Anyżówka to ponadto świetny środek na przeziębienie. Działa wyksztuśnie i łagodząco na kaszel.

80g rozmiażdżonych lub zmielonych ziaren anyżu

5g cynamonu

Sok z 1 cytryny

500g miodu

2l wódki 45º

 

Przygotowanie:

Anyż, cynamon, sok z cytryny i miód włożyć do gąsiorka lub dużego, szklanego naczynia, zalać wódkę i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać naczynie. Po 4 tygodniach nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, szczelnie je zamknąć i leżakować co najmniej 6 miesięcy.

 

przepisy na inne domowe nalewki