Sól

sólGłównym składnikiem soli kuchennej jest chlorek sodu, czyli NaCl oraz w niewielkich ilościach inne sole mineralne. Każda sól smakuje odrobinę inaczej w zależności od miejsca pochodenia i zawartości poszczególnych soli mineralnych.

Sól kamienna - czyli skała osadowa, powstała poprzez odparowanie wód w różnych rejonach świata, posiadającą barwę białą, przezroczystą do pomarańczowej z odcieniem czerwieni;

Sól warzona – sól oczyszczona, zawierająca 99% chlorku sodu i pozbawiona prawie całkiem soli mineralnych. Jest ona bardziej słona niż sól kamienna.

Sól morska – sól, która powstaje w wyniku odparowania wody morskiej. Najlepsza sól morska to „Fleur de Sel“. Fleur de Sel powstaje tylko w gorące i bezwietrzne dni, tworząc na powierzchni wody cieniutką warstwę soli, króra zbierana jest ręcznie drewnianymi łopatami. Fleur de Sel produkowana jest w Algarve, Bretagne,Camaruge und in Ses Salines na Majorce.

Sól odgrywała w historii ludzkości bardzo ważną rolę. Jako przyprawa, jako środek konserwujący żywność oraz jako środek leczniczy. Ponieważ sól występowała tylko w niektórych regionach a potrzebna była wszędzie, powstały szlaki handlowe solne i drogi solne, którymi transportowano sól z miejsca wydobycia na cały świat.

 

Zastosowanie w kuchni:

Sól podnosi temperaturę wrzenia wody, wyciąga wilgoć z mięsa, pomidorów, grzybów. Sól ma właściwości konserwujące, rozpuszcza się w wodzie i jego koncentracja wzrasta wraz z wyparowaną wodą .Zapobiega podczas gotowania utracie soli mineralnych zawartych w mięsie i warzywach oraz wzmacnia smak poszczególnych potraw.

 

Właściwości lecznicze:

Sól jest najstarszym znanym środkiem leczniczym. Organizm ludzki składa się w 75% z płynów zawierających sól, dlatego też sól ma ogromny wpływ na prawidłową gospodarkę wodną organizmu oraz reguluje pracę hormonów. Dzienne zapotrzebowanie soli w organizmie dorosłej osoby wynosi 1g. Większość ludzi spożywa nadmiar soli, co – w połączeniu z małą aktywnością fizyczną - prowadzi do nadciśnienia a następnie miażdżycy i niedokrwienia serca.