Imbir lekarski (Zingiber officinale)

imbir lekarskiImbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, przyprawowych i leczniczych. Imbir rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym, obecnie nie występuje już w stanie dzikim i uprawiany jest w takich krajach jak Indie, Indonesia, Wietnam, Chiny, Japonia oraz Nigeria. Pierwotnie miejsce pochodzenia imbiru nie jest dokładnie znane.

Imbir jest rośliną wieloletnią osiągającą 50 do ponad 100 cm wysokości. Grube łodygi i lancetowate liście imbiru przypominają swoim wyglądem nieco trzcinę i wyratają z kłącza, które rośnie poziomo w ziemi.

Świeże kłącze imbiru posiada gładką, jedwabistą skórę o jasnobrązowej barwie. Miąższ imbiru jest jasnożółty, soczysty o charakterystycznym, lekko cytrynowym zapachu i ostrym, palącym smaku.

Ciekawostką jest to, że imbir, chociaż jest rośliną tropikalną nadaje się również do uprawy doniczkowej w warunkach domowych.

Do tego celu można wykorzystać kawałki kłączy sprzedawanych w sklepach. Imbir potrzebuje dużo wilgoci oraz dużo światła, ale należy chronić go przed zbyt ostrym słońcem, aby delikatnte liśce imbiru nie uległy poparzeniu. Imbir lubi więc okna po wschodniej lub zachodniej stronie mieszkania, a latem niezbyt nasłonecznione miejsce na balkonie lub w ogrodzie.

 

Zastosowanie w kuchni:

Imbir jest podstawowym składnikiem większości potraw azjatyckich. Imbir jest przyprawą, którą stosować można zarówno do dań słodkich jak i pikantnych.

Dodaje się go do dań mięsnych i warzywnych. Imbir jest także przyprawą dodawaną do dań słodkich takich jak ciasta, pierniki, konfitury oraz do napojów takich jak harbaty, wino, piwo oraz nalewki.

Imbir harmonizuje z czosnkiem, basilią, chili, trawą cytrynową, zielem angielskim, gałką muszkatołową i goździkami.

Należy pamiętać, że suszony imbir różni się w smaku od świeżego i nie zawsze można stosować go zamiennie. Świeży imbir nadaje potrawom pikantności z nutą cytrusowej świeżości, suszony jest rozgrzewający i mniej ostry.

 

Właściwości lecznicze:

Uniwersalne właściwości lecznicze imbiru  znane są już od tysięcy lat. Imbir zawiera wiele cennych minerałów takich jak wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Pobudza on wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie i chroni błonę śluzową  żołądka.

Imbir wzmacnia układ krążenia, obniża poziom cholesterolu oraz poziom cukru we krwi, przeciwdziała mdłościom. Ponadto imbir posiada działanie przeciwbólowe, rozgrzewające, przeciwzapalne i antybakteryjne, poprawia ukrwienie mózgu i wpływa pozytywnie na pamięć i koncentrację.

Imbir ma również zastosowanie przy przeziębieniach i bólach gardła, przy zapaleniu stawów oraz bólach głowy.