Anyż gwiazdkowy (illicium verum)

Anyż gwiazdkowyOjczyzną anyżu gwiazdkowego są Chiny i Vietnam, gdzie anyż gwiastkowy znany jest jako przyprawa już od 3000 lat. Anyż gwiastkowy jest w kuchni chińskiej jednym z najważniejszych przypraw i wchodzi wraz z koprem włoskim, goździkami, cynamonem i pieprzem chińskim w skład mieszanki pięciu przypraw tworzących podstawę do przyprawiania zup, rosołów, smażonego, pieczonego i duszonego mięsa oraz drobiu, ryb i warzyw.

W Europie anyż gwiastkowy jest stosunkowo młodą przyprawą. Pierwszy ładunek anyżu gwiastkowego pojawił się w Londyńskim porcie wodnym w 1588 roku a rozpowszechniony został dopiero w XVIII wieku.

 

Inne nazwy:

badian właściwy, anyż gwiaździsty, Illicium verum

 

Zastosowanie w kuchni:

Anyż gwiazdkowy w smaku podobny jest do znanego nam anyżu, lecz o silniejszym i słodszym aromacie.
Anyż gwiazdkowy należy do przypraw o silnym aromacie, dlatego należy używać go w niewielkich ilościach. Bardzo dobrze harmonizuje z cynamonem, goździkami, kardamonem, wanilią i imbirem.
Anyż gwiazdkowy ma zastosowanie w kuchni jako przyprawa do dań mięsnych. Doskonale nadaje się też do przygotowywania nalewek oraz pierników na Boże Narodzenie.

 

Właściwości lecznicze:

Anyż gwiaztkowy posiada właściwości bakteriobójcze i wyksztuśne. Niektóre środki na przeziębienie zawierają substancje, które znajdują się również w olejku eterycznym anyżu gwiazdkowego. Poza tym anyż gwiazdkowy wspomaga wydzielanie soków trawiennych, poprawia apetyt oraz stymuluje krążenie.