Anyż (pimpinella anisum)

anyżAnyż pochodzi z wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiany jest przede wszystkim w południowej i południowowschodniej części Europy, w północnej Afryce i Azji a także  w środkowej i północnej Ameryce.

Już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecjii anyż był znany i ceniony jako roślina lecznicza oraz przyprawa kuchenna. Najstarsze przepisy kulinarne zawierające anyż pochodzą z egipskiego papirusu Ebersa. Poprzez Rzymskie Legiony anyż dotarł do północnych Alp, a we wczesnym Średniowieczu znany był już prawie w całej Europie.

Anyż występuje w sprzedaży w formie suszonych nasion całych lub zmielonych. Anyż zawiera dwa do sześciu procent olejków eterycznych.

 

Inne nazwy:

Biedrzeniec anyż, anyż, anyżek, pimpinella anisum

 

Zastosowanie w kuchni:

Słodycz anyżu jest bardzo delikatna, dlatego też stosuje się go nie tylko jako dodatek do słodkich potraw takich jak ciastka, cukierki i budynie ale także jako dodatek do mięsa, ryb, owoców morza a także warzyw.  Używa się go również jako dodatek do nalewek oraz pierników na Boże Narodzenie.

 

Właściwości lecznicze:

Anyż ma właściwości wykrztuśne i wiatropędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Reguluje trawienie, pobudza apetyt oraz pobudza wydzielanie mleka u matek karmiących.

Herbatka z anyżu jest szczególnie zalecana przy zaparciach i bólach brzucha u niemowląt.

ghs

wiecie może gdzie kupić ten anyż?